Monday 18 May 2009

STIR FRIED SHITAKE & ASPARAGUS



Resepi dari rumah Rinn Chan,
Bahan-bahan
Semangkuk shitake, dihiris
secekak asparagus, dipotong 2 inci panjang
3 biji bawang putih, diketuk
1/2 camca teh lada putih
1 camca teh lada hitam kasar
3 sudu besar sos tiram
1 sudu besar kicap cair
Secubit garam
Sedikit minyak zaitun utk menumis (Minyak masak biasa pun ok...)
*Minyak bijan

Cara-cara
Panaskan minyak dan tumiskan bawang putih.
Masukkan lada putih, kacau seketika.
Masukkan hirisan shitake dan goreng hingga agak layu.
Masukkan sos tiram dan kicap cair - kacau sebentar
Masukkan asparagus - sekadar asparagus layu, terus taburkan lada hitam kasar dan garam. Kacau rata. Kalau suka boleh masukkan beberapa titis minyak bijan. Siap utk dihidangkan.

No comments: