Bahan
Bahan2 A
1 kg isi ayam
250gm gula pasir (wan letak 150g je)
garam secukup rasa
lidi sate secukupnya
Bahan2 dikisar halus
2 sudu makan ketumbar biji
1 sudu makan jintan putih
1 sudu makan jintan manis
sejari haliasejari kunyit hidup
2 batang serai
4 biji bawang putih
Bahan2 B - dibancuh
1 biji buah keras - ditumbuk
1 sudu teh gula pasir
1 sudu makan air
1 sudu makan minyak masak
Bahan2 kuah sate
600gm kacang tanah - digoreng dengan sedikit minyak
60gm asam jawa
240gm gula pasir
2 batang serai - dititik
sejari lengkuas - dititik
minyak untuk menumis
Bahan2 dikisar halus
30 batang lada kering
3 biji bawang besar
6 biji bawang putih
8 biji buah keras
sejari kunyit hidup
40gm belacan
Cara sate: ayam dicuci bersih dan ditoskan.
hiris daging ayam mengikut cita rasa masing, tetapi setelah dihiris jangan dicuci lagi2gaul hirisan ayam ini dengan rempah kisar, gula dan garam sehingga rata
perap selama 2 - 3 jam atau semalaman supaya rempahnya meresap
barulah dicucuk dengan lidi sate. bakar di atas tempat pembakar sate atau atas grill pan. renjiskan dengan Bahan2 B yang telah dibancuh dan bakarlah sehingga garing dan masak
Cara untuk buat kuah sate:
kacang tanah dikisar jangan terlalu halus
asam jawa diramas dengan 6 cawan air dan ditapis
panaskan minyak, tumis rempah kisar sehingga garing dan enak baunya
masukkan serai dan lengkuas. tuangkan air asa dan kacau rata
masukkan pula gula pasir dan garam. akhir sekali masukkan kacang tanah dan masaklah sehingga mendidih dengan api yang sederhana
kuah sate ini perlu dikacau selalu supaya dasarnya tidak hangus. masaklah sehingga kepekatan yang diinginkan
kuah sate enak dimakan setelah disimpan semalaman
source : noreen
No comments:
Post a Comment