Monday 15 December 2008

ROTI SOSEJ

Bahan-bahan (20-25 biji):
250gm tepung roti
1/2 camt garam
1 camb gula pasir
2 biji telur kuning
1 camt instant yeast
90ml air suam
40gm mentega
2 biji putih telur
golden/natural breadcrumbs
sosej - potongkan kecil
minyak secukupnya untuk menggoreng
cara:
masukkan tepung, garam, gula, yis dan kuning telur ke dalam mangkuk adunan
tuangkan air sedikit demi sedikit sambil dipukul dengan mixer sehingga sebati
kemudian masukkan mentega dan pukul lagi sehingga terbentuk menjadi doh
setelah itu ulikan doh sehingga tidak melekat di tangan
bahagikan doh kepada beberapa bahagian dengan setiap satu seberat 20-25gm bergantung pada berapa besarnya sosej
kemudian bentukkan doh tadi menjadi bola dan rehatkan selama 15 min
setelah itu ambil satu doh dan leperkan
bubuh satu sosej dan bentukkan semula menjadi bola
buat sehingga habis doh digunakan
ambil satu doh, celupkan ke dalam putih telur dan kemudian olekkan ke atas breadcrumb
lakukan proses ini sehingga habis dan kemudian goreng dengan minyak terendam sehingga garing dan keperangan
angkat dan hidangkan panas2 bersama sos cili
source noreen

No comments: