Monday, 15 December 2008

THAI CHICKEN CURRY

Bahan A
1 st ketumbar*
1 st jintan putih*
(goreng tanpa minyak )
sikit belacan*
* blend bersama

bahan kisar
2 ulas bawang putih
2 cm lengkuas
3 biji cili padi
3 ulas bawang merah
1 btg serai
segenggam daun coriander
2 helai daun limau
2sb minyak

bahan lain
1 sb sos ikan
250 ml santan
6 helai daun limau
1 ekor ayam
200g kacang panjang
125ml air
1sb minyak
daun bawang

Cara
satukan bahan A dan bahan kisar tumis sampai wangi
masukkan air dan separuh dari santan biarkan mendidih
masukkan ayam biarkan separuh masak
masukkan kacang panjang, daun bawang dan daun limau serta lebihan santan
perasakan dengan sos ikan
biarkan sampai ayam masak

1 comment:

Anonymous said...

WOW! MENGANCAMNYA KARI HIJAU TU...