Tuesday 14 October 2008

DAGING MASAK HITAM MANIS


1/2 kati daging btg pinang – dipotong
1/2 cwn - kicap manis
3 sudu besar cili kering yg telah diblend (ikut suka pedas, kalo nak pedas lagi..tambahlah)
1/4 cawan kicap masin

BAHAN A – asingkan kepada 2 bhg. (untuk digaul bersama daging dan utk tumisan)
3 sk jintan manis
3 sb jintan putih
disangrai dan ditumbuk halus
(pakai serbuk pun ok)
3 ulas bawang putih
4 ulas bawang merah
sedikit halia
diblend

Bunga lawang/kulit kayu manis/buah pelaga/asam keping
minyak masak

CARA
daging direbus bersama kicap. (Air rebusan jgn byk sangat sbb daging keluarkan air rebusan) bila daging dah empuk, gaul sedikit dengan bhg. A goreng kejap jer.
Asingkan daging ke dlm pinggan, masukkan pula lebihan bhn. A tadi utk ditumis
Masukkan cili kering kacau sebati.
Masukkan pula daging dan air rebusan tadi, gaul sampai rata.Taburkan asam keping,b.lwg,kkmanis dan buah pelaga.
Masukkan kicap masin
Biarkan mendidih sekejap, rasakan garam/gula
bila kuah agak pekat, bolehlah diangkat
source - maklang

No comments: