Wednesday 8 October 2008

NASI AYAM


sekor ayam direbus bersama seulas bawang putih, seinci halia dan sedikit garam
(air dilebihkan separuh untuk masak nasi dan separuh lagi buat sup)
sejat ayam dan perap (sejam) bersama kicap masin dan madu kemudian digoreng
3 cawan beras masak bersama air rebusan ayam, sedikit kunyit dan garam
(boleh juga letak daun pandan dan sebatang serai)
sos
2 cili merah
seulas bawang putih
1 sb sos cili
1sk sos tomato
garam dan gula
*blend bersama
kicap
1/2 cawan kicap
1sb sos tiram
1 sb air rebusan ayam
* kacau sebati
sup
1 in halia
2 ulas bawang merah
1 ulas bawang putih
* blend
bunga lawang, kulit kayu manis, bunga cengkih
1 bungkus sup bunjut
garam
masukkan kedalam air rebusan ayam -
didihkan atas api seketika (untuk mesrakan rempah ratus)
Hidangkan nasi bersama hirisan timun,tomato dan salad

No comments: