Monday 15 December 2008

SWISS ROLL

Bahan
6 biji telur
4oz gula castor
1 st baking powder
1 st vanila
1 sb ovelet
3oz tepung gandum
1 sb susu tepung
4 oz mentega cair
coklat emulco / serbuk koko
filing - butter cream/jem /choc spread

Cara
telur, gula, ovelate, baking powder, vanilla, tepung dan susu tepung disatukan
pukul dgn kelajuan maksima sampai gebu (dlm 7 min)
masukkan mentega cair - kacau dgn sudip kayu
asingkan sikit - campur dgn coklat emulco or serbuk koko
tuangkan adunan kedlm loyang yg telah digris dan dilapik kertas kek
paipkan adunan coklat - lorekkan/corakkan guna lidi
bakar dlm over 170 darjah selama 20 min
biarkan betul2 sejuk baru terbalikkan dan sapu dgn filing (jgn tekan)
gulung perlahan2 sehingga kemas
* jgn terlebih bakar nnt susah nak gulung

3 comments:

Mat Gebu said...

salam kak wann..disamping swiss roll mu yg menarik tu...pinggan dia pun cantik sungguhhh....kenan laahhh..

Anonymous said...

salam mat...alah pinggan-pinggan che mat lagi le menarik..susah nak cari dipasaran, anyway tq sudi jenguk dapurku yg tak seberapa ini

Corpus Christi Architects said...

Thanks for ssharing this