Thursday 11 June 2009

DAGING MANIS



Dah lama tak masak daging....intai kat rumah che mat...nampak mcm sedap je...mmg sedap bila pekena dgn nasi panas, anak balik sekolah terus licin...

BAHAN-BAHANNYA
1 biji bawang besar, dihiris
1 biji cili merah, dibelah 2
2 ulas bawang putih, dititik
1 inci halia tua, dititik
5 biji putik jagung - wan ganti dgn carrot
Hirisan daun bawang, untuk hiasan
Minyak untuk menumis
A...600 g daging lembu, hiris nipis, cuci dan toskan
1 1/2 inci halia, tumbuk lumat
3 ulas bawang putih, tumbuk lumat
1/2 camca teh lada hitam, ditumbuk
B...1 camca besar sos tiram
1 1/2 camca besar sos hoisin - wan ganti dgn kicap manis dan masin
3 camca besar kicap cair
3 cawan air
1 pokok daun sup - wan ganti dgn btg celery
1/4 camca teh minyak bijan

CARA MEMBUATNYA

Satukan bahan "A", gaul rata dan perap 1 jam. Kemudian panaskan minyak masak dalam kuali, tumis halia dan bawang putih titik hingga harum, Masukkan daging, kacau rata dan masak hingga daging kecut.
Masukkan semua bahan "B", kacau rata, kecilkan api dan renih hingga daging empuk. Masukkan belahan cili merah, jagung muda dan bawang besar hiris. Masak hingga jagung muda lembut.
Rasa dan jika kurang masin, boleh tambah kicap cair atau garam. Alihkan ke dalam bekas sesuai dan hias dengan hirisan daun bawang sebelum dihidangkan panas....

1 comment:

Anonymous said...

I like this one..beary much!