Saturday 21 March 2009

DAGING MASAK KERISIK

Cedok dr rumah ummi...tq.

Bahan A:-
1 kg daging lembut - potong sebesar 2 inci, cuci dan toskan.
Bahan B:-
15 tangkai cili hidup/cili kering (*ummi guna cili kering)
3 biji bawang besar
4 ulas bawang putih
3 batang serai
1 inci halia
2 biji buah keras
Bahan C:-
2 inci lengkuas - ketuk
1 cawan kerisik
8 sudu besar kicap manis
1/4 cawan air asam
daun salam (optional)
garam dan gula secukup rasa.
1/2 sudu serbuk ketumbar (*ummi tambah ni utk half bahan)
1/2 sudu serbuk cili kering (*ummi tambah - rasa nak kasi pedas sikit..)
Cara Memasak:-
Masukkan kesemua bahan (kecuali air asam, garam, gula dan kerisek) ke dalam kuali dan masak dengan api sederhana sehingga daging empuk sedikit.
Kemudian masukkan air asam dan kerisek. Gaul rata. Tambah sedikit air jika daging masih kurang empuk.
Masukkan garam dan gula secukup rasa. Gaul rata dan masaklah hingga kuah agak pekat/kering. Tutup api dan hidangkan.

1 comment:

CT Delima said...

emmm....berselera tgk daging masak kerisik ni.kalau makan ngan nasi putih pun layan gak ni mesti sedap kan :-)