Thursday, 28 February 2008

MURTABAK

BAHAN
kulit popia secukupnya

BAHAN INTI
daging/ayam cincang
bawang putih/merah/halia - blend
bawang besar potong dadu
serbuk kari*
serbuk kurma*
serbuk jintan putih*
garam masala (optional)*
telur
sedikit minyak untuk menumis

Cara membuat
bancuh bahan * menjadi pes
tumis bahan blend sampai wangi masukan pes masak sampai naik minyak
masukkan ayam/daging cincang dan garam kacau sampai air kering angkat dan ketepikan

pukul telur kemudian masukan bawang besar campurkan kedalam ayam/daging diatas
letak kulit popia dlm kuali non stick masukkan inti dan lipat 4 segi masak dgn api sederhana
masak tak perlu lama - cukup untuk masakan telur sebab inti dah masak.

Kuah bawang
bawang merah
air
gula
garam
sedikit cuka
gaul semua bahan perap (kalau boleh semalaman)



No comments: