Dah lama BM tu berehat...resepi dari rumah Noreen, tapi wan tukar sikit, bubuh serbuk koko, kurangkan nescafe...tak dak de rasa kopi, anyway tetap sedap
Bahan-bahan (7 biji)
250gm tepung roti
15gm susu tepung
5gm (1 1/2 camt) instant yis
1/4 camt bread improver - optional kalau tak ada pun texture roti still lembut
40gm gula pasir
1/2 camt garam
1 biji telur
110gm chocolate milk - wan guna fresh milk + serbuk koko 1 sb
4 camt nescafe coffee powder atau kenco (di UK) - wan bubuh 1 st je
30gm mentega
chocolate chips secukupnya
* last week beli cinamon roll kat cinabbon, ada lebihan cream...so wan sapu tu je
kat atas roti pas tu tabur cinammon powder
cara:
panaskan chocolate milk dan nescafe ke dalam mangkuk tahan panas sehingga nescafe larut dan sebati
kemudian padamkan api oven dan biarkan sejuk
masukkan semua bahan termasuk campuran nescafe ke dalam breadmaker dan tekankan untuk setting doh
tunggu sehingga siap lebih kurang 1 1/2 jam
setelah itu keluarkan dan letakkan di atas papan pencanai yang telah ditaburkan dengan sedikit tepung
tumbuk2kan doh tadi dan bentukkan menjadi bulat
rehatkan selama 10 min
kemudian bahagikan doh kepada 7 bahagian dengan setiap satu seberat 70gm
bentukkan menjadi bulat dan lakukan sehingga habis
ambil satu doh dan canaikan menjadi bentuk segi empat bujur 14cm x 12cm
taburkan sedikit chocolate chips dan gulungkan seperti swiss roll
lakukan sehingga habis dan susunkan ke atas loyang yang telah digriskan dengan mentega
setelah itu biarkan doh naik sekali lagi selama 45 min
jika berada di negara 4 musim bolehlah disimpan loyang tadi ke dalam oven tanpa perlu ON kan
apitkan kiri kanan atau atas loyang tadi dengan dua cawan air panas untuk mempercepatkan proses penaikkan doh
kemudian bakar pada suhu 190C selama 12-15 min atau sehingga masak dan keperangan
keluarkan dari oven dan sapukan dengan sedikit olive oil supaya permukaan roti sentiasa lembut
panaskan chocolate milk dan nescafe ke dalam mangkuk tahan panas sehingga nescafe larut dan sebati
kemudian padamkan api oven dan biarkan sejuk
masukkan semua bahan termasuk campuran nescafe ke dalam breadmaker dan tekankan untuk setting doh
tunggu sehingga siap lebih kurang 1 1/2 jam
setelah itu keluarkan dan letakkan di atas papan pencanai yang telah ditaburkan dengan sedikit tepung
tumbuk2kan doh tadi dan bentukkan menjadi bulat
rehatkan selama 10 min
kemudian bahagikan doh kepada 7 bahagian dengan setiap satu seberat 70gm
bentukkan menjadi bulat dan lakukan sehingga habis
ambil satu doh dan canaikan menjadi bentuk segi empat bujur 14cm x 12cm
taburkan sedikit chocolate chips dan gulungkan seperti swiss roll
lakukan sehingga habis dan susunkan ke atas loyang yang telah digriskan dengan mentega
setelah itu biarkan doh naik sekali lagi selama 45 min
jika berada di negara 4 musim bolehlah disimpan loyang tadi ke dalam oven tanpa perlu ON kan
apitkan kiri kanan atau atas loyang tadi dengan dua cawan air panas untuk mempercepatkan proses penaikkan doh
kemudian bakar pada suhu 190C selama 12-15 min atau sehingga masak dan keperangan
keluarkan dari oven dan sapukan dengan sedikit olive oil supaya permukaan roti sentiasa lembut
No comments:
Post a Comment