Bahan
1 ekor ayam potong kecil dan bersihkan
1 kg beras bathmati basuh dan toskan
3 s/b rempah kurma + 1 s/b sos tomato [bancuhkan]
2 biji buah tomato [belah 4]
1 liter air
1/2 cawan susu cair/yogurt (wan guna susu cair + perahan limau nipis)
1 pokok daun ketumbar [potong pendek] - wan tak letak
4 s/b minyak sapi
garam
gula
bahan tumis
10 ulas bawang merah *
4 ulas bawang putih *
3 cm halia*
tumbuk halus
2 kuntum bunga lawang
2 cm kulit kayu manis
5 kuntum bunga cengkih
2 biji buah pelaga
Cara
Panaskan minyak dan tumiskan bahan tumis swhingga wangi
Masukkan rempah yg dibancuhkan. Kacau rata dan biarkan sehingga wangi dan garing Masukkan air, garam dan gula. Biarkan sehingga mendideh
Masukkan ayam dan buah tomato biarkan mendideh
Masukkan beras dan daun ketumbar
masak macam masak nasi biasa
sourse : hanieliza
Friday, 19 June 2009
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
2 comments:
Bestnye nasi bukhari ayam... tak penah lagi masak sendiri nasik nie.. dulu selalu beli kat pasar malam je..hehe
nasi bukhari memang sedap..kasi sepinggan sure mintak sepinggan lagi hehehe
salam kenal dari CT di bumi M'sia
Post a Comment