Wednesday 4 February 2009

CUSTARD RAISINS SWEET BUN

Roti ni memang lembut dan gebu....hubby kata rasanya mcm potato bread yg selalu kami beli kat carrefour, mungkin sebab rasa custard tu kot...anyway keluar oven je terus kena ngap tinggal 3 ketul je...nasib dah buat roti jala untuk breakfast esok...
Bahan
75g tepung
75g tepung kek (wan guna 150g tepung roti)
1 camt instant yeast
60gm susu segar
1/2 biji telur (baki lagi 1/2 buat sapuan atas roti)
30gm gula pasir
25gm mentega
Bahan2 custard:
1 camb custard powder
1/2 camb gula pasir
85gm susu segar
10gm mentega
1 camt esen vanila
20gm raisins / mixed fruits
cara untuk custard
masukkan kesemua bahan2 custard ke dalam mangkuk tahan panas dan kacau dengan api
untuk doh
masukkan semua bahan ke dalam bread machine dan tekan setting doh. biarkan doh siap
setelah siap tumbuk2kan doh untuk mengeluarkan angin dan biarkan doh rehat selama 15 min
kemudian canaikan doh menjadi oblong shape dan sapukan dengan custard, taburkan raisins. gulungkan seperti swiss roll dan potong ikut ketebalan masing2
susunkan ke atas pan yang telah digris dan biarkan doh naik sekali lagi
sapukan bun dengan telur dan bakar pada suhu 180C selama 15 min atau sehingga keperangan
setelah masak sapukan dengan mentega agar bun menjadi kilat
source - noreen

No comments: