BAHAN
300 g tepung roti
2 camca teh instat yeast
45 g gula halus
1/2 camca teh bread softerner
1/2 camca teh bread improver
1/2 camca teh garam
1/2 camca besar susu tepung
1/2 biji telur (1 biji telur dipukul sedikit dan ambil 1/2 bahagian)
60 ml santan
1/2 camca besar pandan paste
105 ml air20 g lemak sayur (shortening)
130 g kismis
Sedikit mentega untuk disapu
CARA
Masukkan semua bahan2 diatas kecuali mentega kedalam breadmaker, tekan setting doh tunggu hingga siap
Keluarkan doh. Tumbuk untuk membuang udara dan uli sekejap.
Bahagikan doh kepada 14 bahagian yang sama besar (kurang lebih 50 g satu bahagian). Bulat2kan doh dan letak dalam loyang sesuai yang telah disapu sedikit mentega.
Perap 45 minit hingga roti naik.
Bakar dalam oven pada suhu 175C selama 25 minit atau hingga masak. Bergantung pada oven masing. Sapu mentega pada permukaan roti sejurus dikeluarkan dari oven...
source : mat gebu
Monday, 2 February 2009
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment