Monday, 9 February 2009

KEK PANDAN MARBLE


Dari semalam Husna sibuk suruh buat kek...tapi semalam penat sbb pergi terapi minda ke Oxford Street(mcm JLN TAR kalau kat KL sbb org ramai sgt tapi kedai2 semuanya branded so cuci mata aje)...pegi sorang, hubby jaga anak kat umah... sesekali (mcm leh buat selalu je sbb ok je diorang duk kat umah janji siapkan makanan untuk diaorang)

Belum sempat sejuk betul kek dah licin...nasib hubby balik office sempat rasa sepotong...terus Husna suruh buat lagi satu, hemmm not now dear, maybe balik dari holiday nnt kita buat lagi...
next week sekolah anak cuti (seminggu) we all akan bercuti ke Berlin(Germany) dan Prague (Republic Chech) for 6 days...
Resepi kek dari rumah Zaliana yg diambik dr Myresepi - R-Lin...

Bahan

4biji telur
1sdt serbuk coklat,ayak.
100gr gula pasir
1sdt ovallate
25ml santan pekat,saya guna santan kara dalam kotak
1sdt perisa pandan
50gr minyak masak
100gr tepung gandum }ayak
1/2sdt sebuk penaik }bersama
beberapa titik pewarna hijau

Cara-cara
Pukul telur,gula pasir,&ovallate hingga kembang.
Masukkan ayakan tepung gandum & serbuk penaik.Kacau rata.
Masukkan minyak masak,kacau rata.
Masukkan santan & perisa pandan, Kacau rata.
Ambil 2 senduk adunan & beri serbuk coklat.Kacau rata.
Masukkan beberapa titik pewarna hijau pada adunan yg selebihnya. Kacau rata.
Masukkan adunan hijau ke dalam loyang yg dah digris.Masukkan adunan coklat,marblekan.
Bakar pada suhu 180c atau bergantung pada kepanasan oven masing -masing selama 30 minit

6 comments:

zaliana said...

salam !! kak wan buat kek pandan marble ni..cepatnya..masuk dapur!!!
kak, sana senang tak nak dapat bahan masak macam kelapa apa seme tu??

princessharyati said...

amboi2 kak wan... ada lagi tak kek marble tu..yatt nk pinggan tu sekali taw...kiukiukiuu..

WAN said...

za...kebetulan tgh cari idea nak buat kek....
kat sini almost semua bhn memasak (dr msia) ada dijual kat Chinese Grosery Supermarket yg tak de bread improver/softner(ini mintak adik pos dr msia or kirim kalau ada kawan balik cuti)
yatt...sorry le dah licin, nnt 2nd round k wan pos kasi yatt k...

Mat Gebu said...

salam cik wan...nanti ambik award kembar 4 utk blog cik wan, kat blog mat yeaa....

wan said...

dah try buat kek ni... cubaan kali pertama... tawar sket... pastu lupa ltak pewarna hijau wlupun dah ssh2 g beli kat giant.. tp satu adunan licin kat geng permata dlm masa sejam je... hahaha.. wekend ni nk buat lg utk cubaan ke 2....

Ayu said...

SO delicious