Friday, 20 February 2009

MEE PANGSIT


Memang tak rugi cuba.....sedap, lazat dan yg penting senang banget nak masak.....tq che mat for sharing the recipe

BAHAN KUAH :-

400 g ayam, potong kecil
8 - 10 biji bebola ikan
3 - 4 batang crab stick (resipi asal tak letak ...wan pun tak letak)
1 batang saleri, dihiris kasar (resipi asal tak letak)
1 kiub ayam "Maggi" (resipi asal tak letak)
6 biji bawang merah*6 ulas bawang putih*
6 biji buah keras*
1 camca besar lada sulah biji*
2 inci halia*(*dikisar halus)
Air secukupnya
Garam secukup rasa
Minyak untuk menumis


BAHAN LAIN :-

Mee kuning secukupnya (tak de stok mee kuning, mat guna mee hoon, wan pun guna meehoon)
Hirisan daun sup/daun bawang
Bawang goreng
Sambal kicap
Cili jeruk - takde
Tauhu, digoreng dan hiris - takde
taugeh dicelur (wan tambah)
CARA MEMBUATNYA :-

UNTUK KUAH :-

Panaskan minyak dalam periuk, tumis bahan2 kisar hingga terbit minyak, masukkan ayam dan gaul rata. Tuang air (anggaran 1500 ml), kiub ayam dan juga saleri, masak dengan api besar hingga mendidih, kemudian kecilkan api, biar mendidih perlahan. Tambah bebola ikan/ayam dan crab stick, masukkan garam secukup rasa dan biar mendidih sekejap, rasa dan jika ok boleh matikan api.

UNTUK MEE PANGSIT :- Masukkan mee dalam mangkuk sesuai, tuang kuah dan isi2nya sekali. Tabur hirisan daun sup/daun bawang, bawang goreng, tauhu hiris dan hidangkan bersama cili jeruk atau pun sambal kicap. Makan selagi hangat!!

Wan...kalau menu mcm ni...memang letak slow cooker atas meja...maklum le kat sini sejukkk kuah pun cepat sejuk...


No comments: