Friday, 20 February 2009

CHOCOLATE SWIRL BUNS

Resepi dari rumah Noreen...
Bahan-bahan:
Bahan2 untuk chocolate paste:
20gm tepung kek
50gm gula pasir
1 biji telur putih
80ml susu segar suam
18gm serbuk koko
10gm mentega
Bahan2 untuk doh

150gm tepung roti
150gm tepung kek
5gm (1 1/2 camt) instant yeast
3gm (1/2 camt) garam
125ml susu segar
1 biji telur
60gm gula kastor
50gm mentega
sedikit olive oil untuk sapuan atas roti

cara:
cara membuat chocolate paste: satukan gula, tepung kek dan telur putih ke dalam mangkuk. kacau rata dan ketepikan
masukkan susu ke dalam mangkuk tahan panas dan masak dengan api sederhana panas sehingga mendidih sedikit
masukkan serbuk koko ke dalam susu tadi dan kacau sehingga sebati
kemudian masukkan pula campuran putih telur tadi dan kacau rata sehingga adunan menjadi pekat
tutupkan api dan biarkan chocolate paste sejuk barulah disimpan di dalam fridge sementara menunggu doh siap
cara membuat doh: masukkan kesemua bahan ke dalam bread maker dan tekankan untuk setting doh. tunggu sehingga doh siap
atau masukkan kesemua bahan ke dalam mangkuk adunan kecuali susu dan telur. kacau rata. kemudian masukkan susu dan telur. uli sehingga menjadi doh dan tidak melekat di tangan. bentukkan doh menjadi bulat besar dan masukkan ke dalam mangkuk adunan. tutup dengan cling film dan biarkan doh naik dua kali ganda selama 45 min ke 1 jam
setelah siap bolehlah dikeluarkan dari BM atau mangkuk adunan dan letakkan ke atas papan pencanai yang telah ditaburkan dengan sedikit tepung
tumbuk2kan doh tadi supaya mengeluarkan angin
bentukkan semula doh menjadi bulat besar dan rehatkan selama 15 min
bahagikan doh kepada beberapa biji dengan setiap satu seberat 50gm
bentukkan setiap satu menjadi bulat kecil
ambil satu doh kecil tadi dan canaikan menjadi bulat dan ambikan satu sudu kecil chocolate paste dan letakkan ke atas doh tadi
bulatkan semula doh tadi dan kemudian canaikan semula
potong doh tadi tetapi jangan putus dan gulungkan
susunkan ke atas baking tray yang telah digris terlebih dahulu dan ulangi sehingga doh habis (dari step 12 hingga step 16)
setelah itu bolehlah dibiarkan doh naik sekali lagi selama 40 min (pada yang tinggal dinegara 4 musim boleh di simpan di dalam oven (TIDAK PERLU ON KAN) dan diletakkan dua cawan air panas. tutupkan pintu oven dan biarkan doh naik sekali lagi)
akhir sekali bolehlah dibakar pada suhu180C selama 12-15 min atau sehingga masak dan keperangan
bolehlah disapukan permukaan roti tadi dengan olive oil supaya permukaan roti akan sentiasa lembut

1 comment:

princessharyati said...

yatt pun ada ingat2 nak buat mee pansit tu hee.. sedap nampak yek.. kak wan roti mu tu sungguh gebulah