cara
Daging dihiris nipis, rebus hingga empuk, asingkan daging dari stoknya. Ubi keledek/kentang, dikupas kulit, potong dan rebus hingga lembut. Lecek dan kisar halus, gunakan air rebusan keledek atau kentang untuk mengisar. Ketepikan.
Panaskan minyak dalam periuk, tumis bahan2 kisar, tomato puree, rempah kurma dan rempah kari hingga harum dan garing. Gunakan api perlahan. Tuang stok daging dan juga air (ikut keperluan), kacau rata.
Bila mendidih, masukkan keledek/kentang kisar, kiub ayam. Perisakan dengan garam dan gula secukup rasa (mee rebus selalunya sedikit manis). Renih atas api perlahan hingga kuah pekat. Matikan api.
PENYEDIAAN MEE REBUS :- Ambil secukupnya mee kuning tadi dan isi dalam bekas sesuai. Tambah daging rebus dan tuang kuah secukupnya. Letak bahan2 sampingan dan hidangkan segera....
No comments:
Post a Comment