Tuesday 20 January 2009

MEE REBUS

BAHAN
1 kg mee kuning, cuci, tos dan celur sekejap dan toskan
500 g daging lembu
300 g ubi keledek
air
3 sb rempah kari
3 sb rempah kurma
3 sb tomato puree
1 kiub ayam
garam dan gula secukup rasa
50 g udang kering, rendam 10 minit, toskan
bahan mesin
2 batang serai
2 cm kunyit hidup
10 biji bawang merah
5 ulas bawang putih
1 cm halia
3 camca besar tauco(wan tak letak)
bahan sampingan
Taugeh - celur sedikit
Telur rebus
Hirisan cili hijau dan mera
hHirisan daun sup/bawang
Tauhu goreng
Bawang goreng
Limau kasturi

cara

Daging dihiris nipis, rebus hingga empuk, asingkan daging dari stoknya. Ubi keledek/kentang, dikupas kulit, potong dan rebus hingga lembut. Lecek dan kisar halus, gunakan air rebusan keledek atau kentang untuk mengisar. Ketepikan.
Panaskan minyak dalam periuk, tumis bahan2 kisar, tomato puree, rempah kurma dan rempah kari hingga harum dan garing. Gunakan api perlahan. Tuang stok daging dan juga air (ikut keperluan), kacau rata.
Bila mendidih, masukkan keledek/kentang kisar, kiub ayam. Perisakan dengan garam dan gula secukup rasa (mee rebus selalunya sedikit manis). Renih atas api perlahan hingga kuah pekat. Matikan api.
PENYEDIAAN MEE REBUS :- Ambil secukupnya mee kuning tadi dan isi dalam bekas sesuai. Tambah daging rebus dan tuang kuah secukupnya. Letak bahan2 sampingan dan hidangkan segera....

source:mat gebu

No comments: