Wednesday 21 January 2009

PAU TRADISIONAL

Bahan
1 kg tepung gandum
11gm yis mauripan
200gm gula
100gm minyak masak
460gm air

Cara
Gaul tepung dengan yis
Larutkan gula dalam air.
Tuangkan larutan gula sedikit demi sedikit ke dalam tepung dan gaul perlahan-lahan dengan hujung jari.
Halfway thru campurkan minyak dan teruskan menguli dgn menghabiskan lebihan air hingga menjadi doh yang kenyal.
Rehatkan adunan 10min - 15min.
Bulatkan adunan mengikut saiz yg dikehendaki dan rehatkan lagi 10min.
Sementara itu panaskan kukusan.
Leperkan doh bulat di atas tapak tangan dan masukkan inti kesukaan dan tutup rapat
LAapik dengan daun pisang atau plastik yg telah digunting mengikut saiz pau.
Biarkan pau naik selama 30min dan kukus selama 10min. Jangan lebih lama dari itu.
* Pau yg telah sejuk boleh dihangatkan semula menggunakan kukusan.
-wan buat 1/4 dr adunan dpt le 9 ketul
wan campur semua sekali masuk BM tekan setting doh

source- rinchan

No comments: