Friday, 30 January 2009

SAMBAL TUMIS PEKAT SOTONG

Resepi copy dr rumah Ummi, Wan buat 1/2 dari resepi asal... penambahan serbuk kari menambahkan keenakan rasa sambal sotong ni...mmm yummyyy

Bahan:-
7 ekor sotong sederhana besar - potong bulat
3 sudu besar cili kisar
8 ulas bawang merah - kisar
2 ulas bawang putih - kisar
1 sudu kecil serbuk kari daging
1/4 cawan gula melaka
2 sudu besar air asam jawa pekat
4 sudu besar gula pasir/ secukup rasa
garam secukup rasa
sedikit air
1 labu bawang besar - potong bulat

Cara
Sotong dibersihkan dan gaul dengan sedikit serbuk kunyit dan garam. Goreng sebentar, angkat dan toskan. Dalam kuali lain, panaskan minyak dan tumis bahan-bahan kisar dan masukkan serbuk kari. Perlahankan api dan masak hingga naik minyak. Masukkan air, gula, air asam jawa dan garam. Biarkan mereneh lagi dan kuah agak kering. Masukkan sotong yang telah digoreng tadi. Masukkan juga bawang yang dipotong bulat. Balik-balikkan hingga rata dan tutup api

3 comments:

princessharyati said...

tgk sambai sotong tu mkn dgn nasi lemak.......ususshhss

zaliana said...

salam kak wan....
menu kita samalah hari ni :D

Mat Gebu said...

Ini kalau ada nasi lemak tak pun ubi rebus ke... ishh, boleh pingsan tergolek bila makan...!!!