Tuesday, 27 January 2009

PANDAN CUP CAKE


Husna yg mintak buatkan cake, "but I don't want choc cake" kata dia....teringat 'kehijauan' kat rumah Zaliana....campuran santan dan kelapa mmm sedap

Bahan
250 gm butter
200 gm gula kastor (wan guna 100g gula kastor +100g gula perang)
4 biji telur gred B (wan guna 3 large egg)
250 gm tepung kek/superfine (wan guna self rising flour)
100 gm santan segar (wan guna santan tin)
1 sk serbuk penaik
1 sk pes pandan
1 sk pewarna hijau epal
50 gm kelapa kering
1/2 sk gliserin (ganti dengan madu)

Cara
Pukul butter dengan gula sampai kembang
Masukkan gliserin + telur sebiji2 - putar sebati
Masukkan kelapa kering, pewarna + perisa pandan
Masuk tepung sedikit2 berselang seli dengan santan - gaul secara manual
Sudukan dlm acuan kertas + bakar 20 min - 180c

3 comments:

kak ina kl said...

salam...lompat dari dapur mat gebu...seronok ye tinggal kat tempat orang...

Mat Gebu said...

whaaaa!!!!..pinggan tu lagi, adehhh, nie yg i terjeleszzz nihh, kalau tak silap tu pattern "India by Wedgwood" kan?...klasik kan corak dia, kalau kat M"sia mau ribu-riban harga dia tuu....

wan said...

wahhh che mat mmg ikut perkembangan pinggan ya..masa wan nak beli dulu puas la dok cari yg kat belakang dia cop england, ingatkan dia chop india kat belakang pinggan tu...pinggan tu made in india...rupanya corak dia tu yg nama india, bln lepas wedgwood dah declare bankrap.. b4 ditutup wan nak kena beli complete set ni..