Bahan
1 bungkus meehoon - rendam dan celur
2 keping dada ayam
1 sup bunjut
kulit kayu manis, bunga lawang, buah pala
3 bawang merah, 2 bawang putih, satu in halia - kisar
kicap manis
bahan sampingan
taugeh - dicelur
daun bawang/daun sup - hiris kecil
bawang goreng
cili padi - dikisar halus, campur dengan kicap manis
Cara
ayam dipotong memanjang 3cm dan direbus bersama halia dan bawang putih yg diketuk, bila ayam dah empuk keluarkan ayam sejat kemudian perap ayam dengan kicap manis sekurang-kurangnya 1/2 jam dan digoreng, dan dihiris nipis
sementara itu masukkan sup bunjut, bawang , kulit kayu manis, bunga lawang, buah pelaga kedalam air rebusan ayam dan biarkan mereneh dengan api perlahan
Pegedil Daging
3 biji kentang - rebus dan dilecek
2 sudu besar daging/ayam kisar
1/2 st serbuk lada hitam
1 sb bawang goreng
1/2 st garam
sedikit hirisan daun sup
sebiji telur - dipukul sikit
gaul semua bahan biar sebati , kecuali telur kemudian bentukkan bulat dan dileperkan sikit
celup dalam telur dan digoreng
Friday, 30 January 2009
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment