Bahan Doh
400 g tepung roti
100 g tepung halus (Hong Kong Flour)
100 g gula kastor
5 g garam
20 g susu tepung
1/2 camca teh bread improver
1/2 camca teh bread softerner
1 biji telur gred B
11 g instant yeast
40 g shortening
250 ml air
Bahan Inti
3 camca besar mentega - dicairkan
1/4 cawan gula perang*
1/2 camca teh serbuk kulit kayu manis*(*digaul rata)
1 cawam kismis (wan ganti dengan choc chip)
UNTUK DOH
Masukkan semua bahan untuk doh dalam Bread Maker dan pilih setting untuk doh. Tekan "ON" dan biar hingga siap.
Keluarkan doh, tumbuk untuk buang udara, leper2kan an bagi doh kepada 2 bahagian. Ambil satu bahagian, canai sehingga menjadi empat segi sapu dengan mentega cair, tabur bancuhan gula perang tadi rata2, kemudian tabur kismis/choc chip
Keluarkan doh, tumbuk untuk buang udara, leper2kan an bagi doh kepada 2 bahagian. Ambil satu bahagian, canai sehingga menjadi empat segi sapu dengan mentega cair, tabur bancuhan gula perang tadi rata2, kemudian tabur kismis/choc chip
Gulung seperti swiss roll. buat ketat2. Kemudian potong sama besar kepada 8 bahagian, susun atas loyang yang telah disapu dengan sedikit mentega dan tekan sedikit biar leper (mat bubuh dalam paper cup saiz besar). Buat kaedah yang sama pada baki doh tadi.
Rehatkan 45 minit dan bakar dalam oven yang telah dipanaskan pada suhu 180C, selama 10 - 12 minit. Bila masak, sapu mentega atas permukaan roti.
Rehatkan 45 minit dan bakar dalam oven yang telah dipanaskan pada suhu 180C, selama 10 - 12 minit. Bila masak, sapu mentega atas permukaan roti.
3 comments:
balik KL nnt boleh bukak kedai ler...
alamak kak wan, terbantut nak cuba, dia nak shortening la, bread improver la, bread flour la, ada ke jual kat sini...?mana kak wan dpt brg2 tuu?
lina...su bawakan sume brg tu ahhhh. awak tu tak yah buat beli je kat cinnabon bayswater tu takat 2 org makan
Post a Comment